5% имаме разминаване, а на 95% имаме припокриване в концепцията ни за съдебна реформа. Това заяви депутатът от "Изправи се! Ние идваме" Николай Хаджигенов на излизане от работната група по темата, сформирана след първия кръг от разговори между "Има такъв народ" и останалите парламентарни партии. По думите му разминаването е при дребни детайли, които тепърва могат да се изчистват в разговор. Работната група ще продължи разговорите.

Съдейки от разговора за правосъдие, правителство ще има. За да има работещо Народно събрание, трябва да има правителство и обратно, обясни депутатът.

Има само една формулира за Гешев - Гешев изчезва от прокуратурата моментално, заяви Хаджигенов.

И магистрати от ВСС чули закани и заплахи от трибуната на Народното събрание

И магистрати от ВСС чули закани и заплахи от трибуната на Народното събрание

Настояваме за толерантност, добър тон и взаимно уважение, призова Магдалинчев

Той уточни, че според него разговорът за промени в Конституцията са по-дълги и изискващи време: "Таймингът за Конституционна реформа не е сега, за това трябва време, тъй като това е сериозен въпрос", коментира Хаджигенов.

Подобна концепция разви и Атанас Славов от ДБ, който също изказа увереност, че ще бъдат приети промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

Останал открит обаче въпросът дали ще се събере мнозинство за промяна на Конституцията в частта й за ВСС и прокуратурата. За това са нужни 180 депутати.

Разговорите бяха експертни и нямаха характера на политически преговори, заяви след срещата Надежда Йорданова от ДБ. Според нея на срещата били обсъдени нюансите по темите за закриване на специализираното правосъдие, прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор. Не било обсъждано обаче най-голямото различие на ДБ и ИТН - настояването на хората на Слави Трифонов да се въведе пряк избор на главния обвинител.

Експертните разговори ще продължат и следващата седмица, след което ще стане ясно около какво ще си стиснат ръцете политическите лидери, твърди Йорданова.

Арман Бабикян настоя, че за кабинета трябва да се чуе и Слави Трифонов

Арман Бабикян настоя, че за кабинета трябва да се чуе и Слави Трифонов

Не им е предлагана коалиция

Това обаче се разминава със заявката на правния експерт и депутат от ИТН Радостин Василев, че партията ще е готова до края на седмицата да изпълни мандат за съставяне на правителство.