Примерът на Беларус - как в една европейска страна може да бъдат счупени демократичните правила е тъжен. А примерът на Беларус е пример, който всички ние трябва да имаме пред очите си.

Оценката е на премиера Николай Денков, който заедно с Мария Габриел се срещата с лидера на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска.

Няма държава, която да е застрахована, по мнението му. Единствената застраховка е да се спазват демократичните правила, категоричен бе премиерът.

На свой ред Тихановска ни поздрави за националния празник и припомни беларуското участие в освободителната война. А Беларус днес е на страната на Украйна, по думите й. Защото борбата на Украйна е и борба за Беларус. В Беларус не може да има мир и сигурност при това положение, според Тихановска. Според нея и Беларус е изправена пред окупация. Тя настоя да продължим да помагаме на Украйна.

Беларуският режим е свързан с Путин, докато беларусите подкрепят Украйна, каза Тихановска. Пред Беларус има много предизвикателства, а в страната й се сблъскват с толкова престъпления включително и отвличания на украински деца. Но е оптимист, че престъпленията няма да останат ненаказани.

Външният министър Мария Габриел сподели колко е важно да правим разлика между беларуския режим и беларуския народ. Осъждаме участието на Минск в подкрепа на Русия при инвазията, стана ясно от коментара й.

България ясно и последователно подкрепя европейското бъдеще на Беларус. Страната ни активно ще подкрепя защитата на гражданските права и беларуското гражданско общество.

Припомняме, че по-рано днес Тихановкса проведе срещи с председателят на НС Росен Желязков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Желязков обеща на Светлана Тихановска помощ от НС за демократични промени в Беларус

Желязков обеща на Светлана Тихановска помощ от НС за демократични промени в Беларус

Според беларуския опозиционен лидер позициите ни в ЕС биха им били много полезни