ГЕРБ са готови да преразгледат 2 от приетите по тяхно предложение промени в Изборния кодекс, които минаха след инфарктно нощно заседание на правна комисия на второ четене и предстои да влязат в зала. Освен това - те вече са готови да водят диалог за създаване на многомандатен избирателен район Чужбина.

Това се случва около час след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов привика председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, втория човек в партията Томислав Дончев и народния представител и председател на правната комисия Радомир Чолаков в партийната централа, където на импровизиран брифинг-монолог без медии, излъчван през "Фейсбук", разпореди на съпартийците си да преосмислят позицията си по част от промените в Изборния кодекс.

Какви са конкретните точки, по които ГЕРБ са готови да дадат заден - отказват се да закриват обществения съвет към ЦИК, а напротив - ще предложат неговото удвояване като брой членове. Освен това са готови да върнат стария праг, нужен за разкриване на изборна секция извън страната, като няма да са нужни 100 подадени заявления, а само 40, както бе преди. На трето място - готови са за диалог за създаването на МИР Чужбина, което е сред основните искания на ПП и ДБ.

"По темата район чужбина - чудесно, нека има дебат. Тогава обаче, когато някой ни даде точен и ясен отговор откъде в България ще бъдат отнети мандати, за да бъде осигурен изборен район чужбина. До този момент отговор на този въпрос няма. Ако вярваме на твърденията, че в чужбина живеят 1,5 млн. български граждани, то следва да зададем въпроса - в такъв случай мандатите на район чужбина да станат равни на 3-те софийски МИР-а. Направете такова предложение, може да го подкрепим", заяви на брифинг в кулоарите на НС правното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Борисов: Ние не искаме хартия, а честни избори

Борисов: Ние не искаме хартия, а честни избори

От думите му обаче излезе, че ГЕРБ и БСП са се разбрали при гласуването на председател на НС

С промените в ИК се дава избор на българите как да упражнят демократичното си право на вот, а спекулациите, че чрез тях ще се засилят фалшификациите, са безпочвени, категорична е тя.

"Всички тези, че ще има манипулации на вота, са категорично неверни, защото всички секционни избирателни комисии имат представители от всички партии. Тези хора, които всяка партия е излъчила, ще преброяват наличните бюлетини. Още нещо - премахнахме т.нар. тъмна стаичка, като ще се гласува зад параван. Осигурихме видеонаблюдение върху процеса на преброяване. Ако това не е прозрачност, не знам кое е. Една флашка, един код, който не знаем от кой се генерира", аргументира се Атанасова

И подчерта - отрязъците от машината, който ще бъдат броени наедно с бюлетините, няма как да бъдат обявени за невалидни. Освен това - секционните комисии ще попълват един-единствен протокол, който се подписва от всички членове на СИК, представляващи всички партии.

По-строги изисквания за откриване на секция за гласуване в чужбина

По-строги изисквания за откриване на секция за гласуване в чужбина

ЦИК остава без обществен съвет