Няма мотиви за закриването на Обществения съвет към ЦИК. Това заяви председателят към обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред БиТиВи след последните промени в Изборния кодекс между първо и второ четене, приети вчера на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

ОС към ЦИК има консултативни функции към ЦИК и помага със своята експертиза на членовете и наблюдателите си, които сигнализират за несъвършенства на изборния процес, технологии и правила. Техните становища се изразяват в анализи и препоръки, обясни Пенева.

Общественият съвет към ЦИК предупреждава за опасности при смесения вот

Общественият съвет към ЦИК предупреждава за опасности при смесения вот

Като вредно оценява консултативният орган сумирането в секциите на гласовете от машинни и хартия

ОС към ЦИК е орган, за който членовете му не получават никакво заплащане, а единствено, което получава е, че ЦИК осигурява стенограф. "Някои не иска да се чуе гласът на гражданските организации", изтъкна Цветелина Пенева.

Тя призова депутатите да проявят разум, защото ОС към ЦИК не пречи на никого, а само изразява мнения. ОС към ЦИК не са давали препоръки на законодателя и конкретно на ЦИК за хартиената бюлетина, а винаги са се стремили да има прозрачност в процеса на промяна на Изборния кодекс.

След поправките в Изборния кодекс машините за гласуване се превръщат в принтери, категорична бе Цветелина Пенева и добави, че на практика почти се върнахме към гласуването на хартия.

Тя посочи още, че депутатите отежнили процеса за откриване на секции зад граница.

Преброителните центрове на ДБ на изборите - още 20 000 души с мазен палец?

Преброителните центрове на ДБ на изборите - още 20 000 души с мазен палец?

Вместо преброителни машини, каквито се ползат по света