"Ние победихме на тези избори по техния Избирателен кодекс, с техните машини, с техните правила, с техните вътрешни министри. Ние категорично сме ги победили с 5%. И по никакъв начин Избирателния кодекс не ни е проблем." С тази заявка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред камера, но не и пред медии, скандала от тази сутрин, или по-точно от тази нощ, с гласуваните в комисия промени в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина, закрива се район Чужбина и са усложнява гласуването на българите в чужбина, както и се закрива Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

В парламента се развиха спорове, а депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха залата.

Според Борисов не е справедливо да бъдат обвинявани ГЕРБ, най-малкото защото промените са внесени от БСП, които са "коалиционен партньор" на ПП в предишното Народно събрание.

Борисов отхвърли и опитите да "бъдат привързвани като хартиена коалиция". Лидерът на ГЕРБ даде задача на депутатите си да върнат Обществения съвет към ЦИК - най-малкото защото те са го създали преди години. Другата задача е да върнат район Чужбина, но и да се формулират правилата за него. "Като има район чужбина трябва да кажем от кои райони в България ще вземем депутати. И всъщност, кое ни е по важно. Тези, които живеят в България, да избират правителството или тези, които живеят и работят за чужди икономики. Дебат", заяви лидерът на ГЕРБ.

Хартия или машини?

Борисов подчерта, че ГЕРБ са спечелили изборите, макар и с 5%, но при "техния изборен кодекс" и при машинно гласуване.

"Ние искаме справедливост, искаме честност. И затова упрекът ми и молбата ми е да не бързате. Нищо не налага такъв драматизъм", заяви Борисов, макар и да не уточни какво има предвид под това "да не се бърза".

От думите му обаче излезе, че ГЕРБ и БСП са се разбрали БСП да дадат глас за избора на Вежди Рашидов за председател на парламента срещу подкрепа за промените им в Изборния кодекс.

"Извинявайте господа, толкова много прави този парламент и аз за последните 30 години не си спомням по-добре работещ парламент. Но ако не беше избран председател, той нямаше да работи. Сиреч, този избор, този жест тогава на БСП ние го оценихме и затова влязохме в разговор, а и ние сме обещали на нашите избиратели да върнем и възможността за хартиена бюлетина. Защото - пороците на машините, защото съмненията в машините и в нас, и в БСП и във всички."

Борисов посочи и че само преди няколко дни господин Божанов е казал, че не може гарантира 100% честността на машините, а той все пак е бил вицепремиер и то в "електронното управление".

По думите на Борисов от вчера темата за машинното гласуване се е върнала и в Щатите. "Не е ние да сме някакво изключение. На европейско ниво това беше решено много отдавна. Няма се доверие на машината. Ние не се отказваме. Искаме да гарантираме на 100%", каза Борисов.

БСП връща хартията, за да може дядото на депутат от ДБ да гласува

БСП връща хартията, за да може дядото на депутат от ДБ да гласува

Партията иска всеки избирател да има избор