Новата партия „Български демократичен център", която всъщност е старата „Лидер", стои от едната страна, а от другата страна сме ние.

Това обявиха на пресконференция народни представители, напуснали партията на Николай Бареков „България без цензура" (ББЦ) и техни коалиционни партньори.

На Лазаровден партиите БДС „Радикали", Движение „Гергьовден", ССД и Земеделски народен съюз (ЗНС), които преди бяха коалиция с Бареков, се събраха, за да дадат подкрепата си на останалите безпартийни депутати Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев.

Припомняме, наскоро партия „Лидер" реши да приеме името на парламентарната група на Българския демократичен център, като избра и нови и свои съпредседатели - Красимира Ковачка и Стефан Кенов.

Събралите се днес партии настояха обаче за това, че сред депутатите в Парламентарната група на БДЦ не всички са от партията „Български демократичен център". Именно заради това те настояват за смяна на името на Парламентарната група, тъй като са на мнение, че няма как то да е едно и също с името само на една партия в групата. Разговори за такова преименуване вече съществуват между бившата „Лидер" и бившите хора на Бареков, но все още няма решение.

Първо трябва да се види каква точно ще е коалицията и тогава да помислим за името", обясни председателят на ПГ на БДЦ Светлин Танчев.

Той обясни още, че разговор за обединяване на усилията ще има и с новата партия БДЦ, като е възможно дори заедно явяване на предстоящите местни избори през есента.

От друга страна, в близките дни народните представители Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев, които бяха част от ББЦ, обмислят създаване на първо време на гражданско движение, в което евентуално да се влеят съмишлениците БДС „Радикали", ЗНС, ССД, Движение „Гергьовден". В това движение най-вероятно ще дойдат и бившите съпартийци на Николай Бареков, а именно структурите на все още живата партия „България без цензура".

ББЦ не е зачеркната партия", обяви и лидерът на ЗНС и депутат Румен Йончев.