Това, което се случва в КТБ, е еманация на уродливия ни преход. Това обяви пред БНР журналистът Слави Ангелов.

Над 180 съдии имат депозити в КТБ, над 100 са депозитите на прокурорите, ВСС също присъства с около 30 депозита, с роднини или други връзки, посочи Ангелов, като най-смущаващото според него е, че точно тези хора са начело на списъка.

"Тези представители на съдебната власт детронират обичайните заподозрени като министри и депутати, които не крият нечистоплътните си обвързаности. Правим си извода дали неефективността на правосъдната система не е свързана директно или индиректно с тези банкови сметки", коментира той.

Статуквото е прекалено силно и не желае работещи органи, по думите му, като изрази песимизъм, че в подобна ситуация политиците могат да съставят нов Висш съдебен съвет с нов морал.

Средата в България генерира корупция и това е основният проблем. Това коментира от своя страна преподавателят по административно право проф. Иван Тодоров.

"Не може да има ширеща се простотия в обществото и липсата на политическа и правна култура и изведнъж да очакваме нещата да станат много добри. Много млади, перспективни, интелигентни хора напуснаха България и това също е фактор", коментира проф. Тодоров.

Нямаме достатъчно късмет с политиците, каза още той и направи паралел с Великобритания и идването на Маргарет Тачър на власт. Според него на страната ни е нужен комуникативен политик с харизма, който да има желание да направи нещо за страната си, вместо само да стои на власт и да печели пари.

Нямаме заявка за политическа воля за справяне с корупцията, допълни Слави Ангелов.

"Българското общество няма реално представителство в политиката. В парламента влизат партии, които са икономически субекти, които си имат свои бизнеси и интереси, различни от тези на обикновените хора", подчерта журналистът.

Водим този разговор 15 години, само примерите се множат, излизат нови лица на сцената, но големият въпрос за парирането на тези механизми е проблем, който стои вече много години. Тази позиция изрази социологът Боряна Димитрова. Като проблем тя посочи постепенната загуба на обществена енергия и обществен натиск.

"Той има своите резки избухвания, но бива отстраняван благодарение на институционалната неефективност. Всеки обществен натиск загива там, където институцията не може да даде на хората сигурност. Другото е шепа хора, които се събират и викат по площадите", коментира Димитрова.

Само съчетанието на обществен натиск и институционална адекватност може да промени картината, убедена е Димитрова. 

"Не това бяха списъците, които чакахме толкова време. Най-важните списъци продължават да липсват - списъците с истинските получатели на кредитите, които да ни дадат ясна идея къде са отишли милиардите на КТБ", изтъкна от своя страна Николай Стайков от "Протестна мрежа", според когото има систематични усилия за прикриване на истината за КТБ. Като пример за такова усилие той посочи засекретения доклад на разследващата фирма.

Депозантите не са хората, източили банката, отбеляза Стайков, но добави: "Това са списъци с несъразмерно голямо количество държавни чиновници и магистрати, които със сигурност заслужават разследване. Подобни уникални шансове не бива да бъдат изпускани и прокуратурата и НАП трябва да се задействат на секундата."