Председателят на Народното събрание да може по всяко време да освобождава главния секретар на НС. Това решиха депутатите във временната комисия, която изготвя правилника за дейността на 48-то Народно събрание.

Предложението беше на "Продължаваме промяната". По всяко време ще могат да се освобождават сътрудниците към парламентарните комисии.

ДБ искат веднъж месечно на председателски съвет да се изслушват шефовете на службите за сигурност. Според Надежда Йорданова изслушванията им в ресорните парламентарни комисии не било достатъчно.

Комисията за контрол на службите ще заседава на открити заседания освен ако не се гледа нещо секретно. Досега работата й бе закрита за медиите. Депутатите в комисията облекчиха работата на стенографите в парламента, защото се оказа, че за март миналата година те за изписали 4000 страници протоколи само от заседанията на парламентарните комисии. 

Комисията по конституционни въпроси и комисията за контрол върху службите за сигурност ще са на паритетен принцип. Христо Гаджев от ГЕРБ обаче поиска председателството на комисията за контрол върху спецслужбите да е постоянно, а не на ротация, както до момента.

От ПП предложиха независимите депутати също да могат да участват в парламентарните комисии. От ГЕРБ обаче са против, тъй като това щяло да стимулира партийното номадство и тази идея не намери подкрепа на комисията.

ПП не подкрепя първия мандат, Радев им напомни за реванша на статуквото
Обновена

ПП не подкрепя първия мандат, Радев им напомни за реванша на статуквото

Асен Василев: Не става и с контактьори