Служебният премиер Гълъб Донев призна, че е изненадан от предложението за ротационно правителство Денков/Габриел, но не се нае да прави предвиждания колко ще е успешна една такава формула за управление. Донев отчете, че само 2-3 държави предлагат такава политическа въртележка.

Той приема като джентълменско споразумение, въпреки че Конституцията не предвижда такава ротация - на всеки 9 месеца премиерът да подава оставка и да се избере друг. Дано да е успешна една такава ротация и България да има редовно правителство, пожела си Донев пред журналисти навръх 24 май.

Служебното правителство е готово да се сбогува с Министерски съвет и с постовете, веднага след като бъде избрано редовното правителство, каза Донев и добави, че служебните министри следващата седмица ще направят отчет.

Това, което направихме като служебното правителство, е да осигурим спокойна, предвидима и сигурна среда за българските граждани и бизнес, каза Донев, като призова новите управляващи да спазват българското слово и кирилицата.

Гълъб Донев пожела на ГЕРБ и ПП стабилен вестибуларен апарат

Гълъб Донев пожела на ГЕРБ и ПП стабилен вестибуларен апарат

Другата седмица служебното правителство ще се отчете

По повод 24 май, Донев заяви, че буквите, които ни дават кода като народ, са благодарение на възторжените закрилници на глаголицата. Сега милиони хора пишат на кирилица, но малко хора знаят, че кирилицата е създадена във Велики Преслав. Не само, че сме дали азбуката на света, но сме дали книжовността, посочи още премиерът.

Гълъб Донев честити и международната награда за литература "Букър" на българския писател Георги Господинов.

Румен Радев: Българите сме неделима част от Европа, не по-милост, а по принос

Румен Радев: Българите сме неделима част от Европа, не по-милост, а по принос

В деня на светите братята сваляме доспехите, заяви президентът