Работи се по въпроса служебният кабинет да подаде кандидатурата ни за Еврозоната. Това обяви премиерът Огнян Герджиков в отговор на въпрос на News.bg.

Припомняме, вчера външният министър Ради Найденов каза, че няма пречка това да бъде направено от служебен кабинет.

Служебният кабинет с идея да внесе кандидатурата ни за Еврозоната

Служебният кабинет с идея да внесе кандидатурата ни за Еврозоната

Идеята идва от външния министър Ради Найденов

Правят се стъпки да се намери точното решение, сподели Герджиков. Нямало пречки служебният кабинет да подаде кандидатурата ни по модела на кабинета "Софиянски", както подаде кандидатурата ни за НАТО и въвеждането на валутния борд.

Няма никаква пречка и този кабинет да направи подобно нещо, работи се по въпроса, изтъкна Огнян Герджиков.

Той присъства на бизнес форум, на който ще се дискутират три основни теми: административна реформа, противодействие на корупцията и конкурентоспособност; образование и пазар на труда; обществени поръчки и ефективно използване на обществения ресурс.

По-късно бившият енергиен министър Драгомир Стойнев приветства намерението на служебния кабинет да подаде заявлението ни за присъединяване в Еврозоната.

Той припомни, че преди това обаче трябва да влезем в ЕРМ 2 (бел. ред. чакалнята на Еврозоната). Стойнев посочи, че е имало момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) е имала обструкции за влизането ни в ЕРМ 2.

Драгомир Стойнев изрази надежда по-кратко време да останем в чакалнята и по-скоро да влезем в единния европейски валутен механизъм.