Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Досегашното понятие "Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние" и "ЕУЕСТ" се заменя с "Европейската услуга за електронно пътно таксуване" или "ЕУЕПТ". Тя е допълнителна по отношение на националната услуга за електронно пътно таксуване.

Също така се хармонизират изискванията към доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване. Те трябва да си сътрудничат в пълна степен със структурите, събиращи пътна такса, при усилията им за правоприлагане. По този начин се повишава общата ефективност на електронните системи за пътно таксуване.

Освен това се прецизират изискванията за изготвяне и поддържане на заявление за област на ЕУЕПТ. В него се определят общите условия за достъп на доставчиците на услугата до областите на ЕУЕПТ и условията за осъществяване на оперативна съвместимост.

От МС посочват, че с промените се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. и националното законодателство се привежда в съответствие с европейското. Директивата цели електронните системи за пътно таксуване в Общността да се направят оперативно съвместими, за да се намалят разходите, свързани със заплащането на пътни такси в целия Съюз.

Направените в закона изменения въвеждат разпоредбите на директивата, предвиждащи сътрудничество за трансграничен обмен на информация в областта на нарушенията за неплащане на пътна такса по чл. 179, ал. 3 - 36 от Закона за движението по пътищата. По този начин се улеснява идентифицирането на нарушителите и налагането на съответни санкции.