Служебният кабинет да приеме анализ на Закона за функциониране на Закона за национална сигурност, който урежда промени на работата на Съвета по национална сигурност, за това призова в началото на правителственото заседание днес премиерът Стефан Янев.

На 7 юли на извънредно заседание на Съвета по сигурност бяха констатирани редица дефицити в съществуващата уредба на управлението му, припомни той. В тази връзка по негова заповед бяха назначени две работни групи, които са направили анализи. "Председателят на Национална сигурност е подготвил анализ на наредбата и изменението в нормативната уредба. На МС ще бъде предложен този анализ за вземане на решения за по-нататъшни стъпки и ще бъде дадена задача да се приеме, заедно с промените относно съществуването закони и закона за функциониране на Закона за национална сигурност", поясни министър-председателят.

Той ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Янев поиска да се сформира междуведомствена работна група, която да се управлява от вицепремиера и министър на МВР, която да предложи изработване на нов закон за управление на кризи.

В заключение Стефан Янев посочи, че очаква материалите за обществено обсъждане да получат подкрепа и работната група да бъде добре структурирана и добре работеща, така че в перспектива да има възможност за решаване на тези проблеми.