Защо отиващото си правителство сменя ръководството на "Кинтекс" и назначава нов директор във ВМЗ-Сопот? С такъв въпрос зам-.председателят на АБВ Румен Петков се обръща към премиера в оставка Бойко Борисов.

Според Румен Петков двете предприятия се ръководят добре, ръководствата са възстановили пазарите им и са сключили договори за стотици милиони евро. Въпреки това в петък в "Кинтекс" е сменен бордът на директорите, като новите хора са назначени на срочни договори от по два месеца и една седмица.

Смяната на ръководството сега буди абсолютно недоумение, според Румен Петков.

Той посочва и че това стресира като цяло производителите, тъй като те усещат, че партньорите на "Кинтекс" могат да охладят ентусиазма си за работа с българския военно-промишен комплекс.

"Това плод-зеленчук да беше, не може да се отнася така държавата към ръководството на предприятието. А и тук говорим за най-специфичния, най-деликатния сектор изобщо в световната икономика. Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало износ за 164 млн. лева без всякакви аргументи, и някак си зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново ръководство за 2 месеца, това е абсурдно", коментира Петков.

По думите му след като министър-председателят Бойко Борисов не реагира, значи и той е съпричастен към този подход.

От АБВ се противопоставят обаче на този подход в икономиката ни и настояват за ясен отговор от премиера, за причините и мотивите за смяната на ръководството на "Кинтекс", както и за коментар дали и той споделя начина, по който са направени тези промени.

По информация на Румен Петков подобни рокадни маневри се осъществяват и в ръководството на ВМЗ - Сопот, където е назначен без никаква необходимост още един изпълнителен директор.

"Ако това е начинът да се бори безработицата - навсякъде да слагаме в държавните фирми по двама-трима директори - трябва да е ясно, че тази дяволия я плащат данъкоплатците, българските граждани. Това са немотивирани действия на правителството в оставка", посочи Петков, който беше и по-рязък - по думите му това не понамирисва, а откровено вони.

"Министър-председателят трябва много ясно да каже позицията си - той съучастник ли е в удара по "Кинтекс", в утежняването на ръководството на ВМЗ - Сопот, за да знаят българските граждани кой на каква позиция е", заяви Петков.