Президентът Георги Първанов изтъкна необходимостта от мониторинг на изразходваните средства по време на избори и политически кампании, както и контрол върху сивата част на подобни процеси. Той направи това по време на срещата си с председателя и ръководството на Сметната палата.

Проф. д-р Валери Димитров информира държавния глава, че съгласно изискванията на Изборния кодекс в момента се изгражда регистър на дарителите на политическите партии и той ще влезе в действие преди изборите за президент, вицепрезидент и местни органи през октомври.

Представителите на Сметната палата увериха, че осъществяват възложения им контрол върху изразходваните средства за изборни цели, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Пред Първанов бяха представени и заместниците на Димитров - Валери Апостолов и Цветан Цветков.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с текущото преструктуриране в Сметната палата. Проф. Димитров подчерта факта, че ръководството има амбицията да запази и разшири одитния капацитет на институцията, която ще работи по международно утвърдените стандарти.

Според председателя на Сметната палата картината в усвояването на европейски средства е доста пъстра, особено в сектора на земеделието, където се открояват най-много проблеми с усвояването.

Гостът информира президента, че работят активно по проблемите и са изготвили обобщен доклад, който ще бъде представен на държавния глава.