От Сметната палата опровергаха твърденията, че са засекретили доклад за одит на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Палатата е извършила два одита на фонда.

Единият - за финансовото управление и имуществото на агенция "Пътища" и Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" за 2006 г. - е изпратен на прокуратурата, тъй като в него са установени данни за престъпление.

В съобщение, разпратено до медиите, от одиторите посочват, че, съгласно Закона за Сметната палата, институцията не може да огласява данни от доклад, който е изпратен на прокуратурата.

Другият доклад - за експлоатацията и поддържането на републиканските пътища за цялата 2006 г. и първата половина на 2007 г. - е публикуван на интернет страницата на Сметната палата - се казва в съобщението.

Припомняме, въпреки това изявление в края на месец май самият председател на Сметната палата в ефира на национална телевизия обяви, че нарушенията във фонда са за повече от 20 милиона лева.
От друга страна опозиционните партии в парламента, както и ГЕРБ твърдят, че единият, по-големият доклад за одита на Пътния фонд е прикрит и засекретен.