460 участници в местните избори на 29 октомври са подали към момента отчети в Сметната палата. За вота в Общинските избирателни комисии са били регистрирани 649, а в Централната избирателна комисия (ЦИК) - 67 участници. Това означава, че се очакват още 76 отчета.

До 8 декември 2023 г. (30 работни дни след изборния ден) участниците в изборите на 29 октомври трябва да представят пред отчетите си за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания съгласно чл. 172, ал. 1 от Изборния кодекс. Там, където е проведен балотаж, срокът e до 15 декември 2023 г., съобщиха от Сметната палата.

Отчетите се изпращат от представляващия партията, коалицията или инициативния комитет на хартиен и електронен носител, придружени с извлечение от банковите сметки. Към тях се прилагат и декларациите за произход на дарените средства и за парите, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато сумите надхвърлят една минимална работна заплата. Отчетът се изготвя и представя по утвърден от Сметната палата образец.

Над 2.2 млн. лв. дарения получиха партиите за кампаниите си за местния вот

Над 2.2 млн. лв. дарения получиха партиите за кампаниите си за местния вот

Най-много са даренията за Продължаваме промяната - Демократична България

Всички отчети ще бъдат публикува на интернет страницата на институцията до 15 дни след изтичането на срока за представянето им. Когато декларираните приходи и извършените разходи по предизборната кампания са над 1000 лв., Сметната палата извършва одит за съответствие в 6-месечен срок от изтичането на срока за представянето на отчетите.

При нарушение на изискването за представяне на отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания се налага глоба в размер от 2000 до 10 000 лв.

До 30 работни дни след изборния ден в Сметната палата трябва да представят информация и доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността.