Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на състоянието на "Български пощи". Причината - неизплатените заплати на служителите и хакерската атака.

Проверката ще бъде за периода 1 януари 2019 - 31 април 2022 г. Извършването на одита от Сметната палата трябва да започне от 23 май тази година, а внасянето на окончателния доклад за състоянието на "Български пощи" в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Депутатите настояха проверката в "Български пощи" да бъде по-всеобхватна, като някои от законотворците поискаха обхванатият период да е от 1 януари 2018 по предложение на "Възраждане" или от 1 януари 2019 г. по предложение на БСП. Халил Летифов от ДПС пък поиска окончателният доклад на Сметната палата за одита на "Български пощи" да бъде предоставен не на 29 юли, а на 29 август.

Изплатени са заплатите и в „Български пощи“

Изплатени са заплатите и в „Български пощи“

100% от пенсионерите са получили великденските добавки и пенсиите

В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението одита на "Български пощи" да започне от 1 януари 2018 г. Законотворците обаче приеха одитът на "Български пощи" да е от година по-рано от 1 януари 2019 до 31 април 2022 г. Депутатите се съгласиха и с Халил Летифов от ДПС докладът за одита на "Български пощи" да бъде предаден в Народното събрание на 29 август, а не на 29 юли.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви, че няма неизплатени пенсии и великденски надбавки в пощите. Има малко изолирани случаи и не става въпрос на пречка за липса на пари. 100% от потърсените пенсии са изплатени, увери Константинова.

Прокуратурата нищи Български пощи

Прокуратурата нищи Български пощи

Проверяват за длъжностни и компютърни престъпления, свързани с хакерската атака

Инвестицията, свързана с дигитализацията на пощите в размер на над 68 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, винаги са имали за цел освен да подобрят информационната сигурност, но да подобрят модернизацията на всички услуги на пощите. Константинова се надява Народното събрание да възложи на Сметната палата да извърши одит на "Български пощи" за колкото е възможно по-дълъг период от време.

Тя е инициирала всички възможни проверки, които законът ѝ позволява, като напомни - одит от Министерски съвет, сезирала е финансовия министър да упражни правомощията си за спешна проверка от АДФИ, сигнали към НАП за това дали държавният бюджет е ощетяван, сезирани били МВР, ДАНС и ГДБОП. Резултатите са доста трагични, като продължава проверката от АДФИ.