Изплатени са заплатите на служителите в "Български пощи". В това увери вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

"Български пощи" е основен приоритет на управлението. Над 68 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени за модернизация и дигитална трансформация, а 25 млн. лв. за обновяване на пощенските станции.

Тя е заварила "Български пощи" в трагично състояние, отделно на това институцията рядко е била споменавана рядко в парламента по време на всички мандати на ГЕРБ. "Български пощи" не са били включени в списъка със стратегически обекти, не е упражняван никакъв контрол и не е оказвана никаква подкрепа.

Констатацията на трите одита на "Български пощи" - ,дефицити на съвременни технически средства на информационните системи - наличие на 2 600 работни станции с остарял хардуер.

"Български пощи" възстановява дейностите и услугите си поетапно

"Български пощи" възстановява дейностите и услугите си поетапно

В пощенските станции се изпращат данъчни декларации, но таксата се плаща по банков път

Към момента продължава проверката на АДФИ в "Български пощи", като докладът трябва да е готов през месец юни. Константинова ще сезира съответните органи да направят дължимото, за да може виновните лица за състоянието на "Български пощи" да понесат своята отговорност. Константинова е сезирала НАП, ДАНС, МВР, отдела по "Киберсигурност" в ГДБОП и Икономическа полиция да упражнят съответните правомощия по своята компетенция.

По отношение на изплащането на пенсиите в "Български пощи" Константинова заяви, че пенсиите се изплащат на хартия по списък на НОИ. 100% от пенсионерите са получили великденските добавки и пенсиите. Тя призова депутатите да извикат някого от ГДБОП, за да обясни за хакерската атака в "Български пощи". Криптовирусът е бил насочен така, че да засяга всички държави без Русия и другите от бившата съветска република, уточни Калина Константинова.

Припомняме, че базата с данни на "Български пощи" бе ударена от хакери в средата на април.