Общинският съветник от ВМРО и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки внесе в Столичния общински съвет доклад с проект за решение, с което Общинският съвет признава арменския геноцид.

София е един от градовете у нас с историческа арменска общност, а България поддържа традиционно добри връзки с Армения, аргументира предложението си той.

Масовите убийства и депортирането на арменци между 1915 и 1923 година в Османската империя предизвикват смъртта на 1-1,5 милиона души. Историците определят тези събития като един от първите геноциди в съвременната световна история, посочват от ВМРО.

От  там допълват, че въпреки че Турция продължава да отрича геноцида, над 20 държави, над 40 щати в САЩ и множество международни организации са признали официално арменския геноцид. Сред тях са Европейският парламент, Съветът на Европа, Франция, Белгия, Швейцария, Канада и др.

През последните дни в конгреса на САЩ беше внесен проект за резолюция, която признава масовото изтребване на арменците в Османската империя.

В България общинските съвети на Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич, Шумен, Видин, Пазарджик, Силистра и др. също са признали официално арменския геноцид.