Кандидатурата на доктора по социология Теодор Дечев за кмет на София беше официално представена от инициативен комитет от блогъри.

Дечев подчерта, че блогосферата и дискусионните интернет пространства вече играят сериозна роля в българския обществено-политически живот и че списването на блог означава отчетност пред обществото.

Това ще е необходимо условие за участие в политическия живот, убеден е бившият зам.социален министър от кабинета на Иван Костов.

Припомняме, преди време стана ясно, че след сериозна и мащабна дискусия блогъри и форумисти решиха да издигнат кандидатурата на Дечев за кмет на София.

Според него София сега има шанс да излезе от ситуацията на политическо гето.

По думите на Дечев в момента имаме премиер - лидер на ГЕРБ, общински съвет в София, доминиран от ГЕРБ.
Перспективата да изберем и кмет от ГЕРБ обещава затваряне на територията на една партия, коментира Дечев кандидатурата на Йорданка Фандъкова за столичен градоначалник.

Той изтъкна, че затова инициативният комитет предлага алтернатива - кмет, който е обществено познат, има склонност да се отчита пред обществото, не би предизвиквал конфликти в изпълнителната власт, но няма да е част от партийната схема.

Като кандидат за кмет Дечев каза, че залага на екипното начало и представи приоритетите и вижданията си за управлението на столицата в следващите две години.

Сред основните приоритети за управлението на града според Дечев е справянето с транспортния хаос.

Той е убеден, че трябва да се търсят алтернативи на метрото, да се провеждат публични и академични дискусии, да се реши проблемът с ръководството на движението по софийските улици.

Автомобилните потоци трябва да бъдат изкарвани от града, а не вкарвани, особено в центъра, категоричен е Дечев.

Друг негов основен приоритет, ако бъде избран за кмет, е инфраструктурното изграждане на града. Който и да бъде избран за столичен кмет, трябва да защити гражданите на София от ексцесиите на електромонополистите, заяви Дечев.

Според него непременно трябва да се прекрати ръсенето на пясък и луга по улиците, водещо до задръстване на канализацията и късане на гумите на автомобилите и подметките на хората.

Решението е в използването на специални химикали, каквато практика има в чужбина, каза Дечев и заяви, че ако бъде избран, ще се ангажира със създаването на предприятие, което да осигури химикали, с които да се реши проблема с кишата.

Друг приоритет според Дечев е справянето с административните проблеми. Той възнамерява, ако бъде избран, незабавно да отмени всички регулативни режими в София, които не са въведени със специални закони.

С това просто ще бъде спазен законът, поясни Дечев и изтъкна, че в България общините са рекордьори по въвеждане на незаконни регулативни режими.