В делови и прагматичен дух е протекла днешната среща във външно министерство между вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и грузинския му колега Гела Бежуашвили.

Министър Бежуашвили бе на двудневно работно посещение у нас по покана на българския външен министър.

По време на посещението си той взе участие в третата среща на държавите от Новата група на приятелите на Грузия, а вторият ден от визитата беше посветен на двустранните отношения България-Грузия, съобщават от външното ведомство.

В рамките на проведените двустранни консултации са били обсъдени множество конкретни аспекти на двустранното сътрудничество в светлината на предстоящото от 1 януари 2007 г. присъединяване на България към Европейския съюз.

Министрите Калфин и Бежуашвили са разгледали възможностите за активизиране на търговския обмен между България и Грузия и се са се обединили около позицията, че съществува голям потенциал за развитие на транспортните и енергийните връзки.

Българският външен министър увери грузинския си колега, че България е готова да разгледа възможностите за облекчаване режима за издаване на визи за някои категории грузински граждани след присъединяването си към ЕС, допълват от министерския пресцентър.

Министър Бежуашвили на свой ред се е спрял на възможностите, които се откриват пред българските инвеститори в Грузия.

Двамата са обсъдили и евентуалното организиране на двустранен бизнесфорум по време на предстоящата в началото на 2007 г. визита на министър Ивайло Калфин в Грузия.

По време на срещата е дискутирано и сътрудничеството по линия на сигурността и отбраната в контекста на стремежа на Грузия за интегриране в НАТО.