София може да поеме ролята на инициатор и основен участник в процеса на регионалното развитие за по-висока степен на конкурентоспособност и свързаност със страните от Западните Балкани. Това е с оглед на нарастващото стратегическо значение на трансграничното сътрудничество.

Това заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов на брифинг, посветен на темата за "Европейската перспектива на Западните Балкани: приносът на София".

По думите му един от най-важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС е сигурността, стабилността и солидарността между страните от Западните Балкани.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

"Ние като столица имаме своята важна роля, тъй като 40% от БВП се генерира от София", каза той и добави, че имаме какво да дадем и с какво да помогнем на страните от Западните Балкани със своя опит.

Барбалов изрази надежда, че България ще продължи да планира и управлява процеса на регионално развитие на национално ниво, както това ще направят и другите страни. "При подобни условия, приоритети на местното развитие ще продължат да се определят на по-високо ниво, като това ще продължи да ограничава и затруднява развитието на периферните и крайгранични територии", каза той.

Парите за Западните Балкани да се ползват по-ефективно

Парите за Западните Балкани да се ползват по-ефективно

Борисов обсъди темата с председателя на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене

Зам.-кметът на София по финансови въпроси изтъкна, че приносът на София в европейската перспектива на Западните Балкани се състои в това, че нарастващият икономически потенциал на града има определяща роля и ще продължат да насърчават реализирането на целите на европейските политики.