Партията на Стефан Софиянски "Съюз на свободните демократи" не се е регистрирала за предстоящите предсрочни избори на 11 юли и няма да участва в състезанието за парламента. Това обяви лидерът й, като обясни, че е даден мандат и свобода на местните структури на партията да работят и подкрепят партиите на протеста.

Припомняме, на предишните редовни избори ССД също се отказа от явяване, след първоначално подписаната екзотична коалиция с комунистите.

В студиото на БНТ Софиянски обясни, че ще подкрепят партиите на протеста, които ще влязат в следващия парламент и търсят подкрепа от тях за проекта за нова Конституция, който е изготвен от тях. Трябва да се промени Основния закон на държавата, тъй като от проблеми в Конституцията идват проблемите в държавата и това е видно, убеден е Софиянски. "Имаме готов проект и ще търсим подкрепа от новите партии в Народно събрание." Припомняме, че в момента открита заявка за промяна на Конституцията са дали ГЕРБ, ИТН, ВМРО, а и дори и президента Румен Радев. 

Софиянски: Коалицията между Свободните демократи и Съюза на комунистите е грешка

Софиянски: Коалицията между Свободните демократи и Съюза на комунистите е грешка

Проблемът е в липсата на координация и в понеделник той ще бъде изчистен

ССД не подкрепя партията на Васил Божков "Българско лято". Въпреки тази заявка Стефан Софиянски заяви, че се е срещал с млади хора от партията на Божков. Със самия него нямал от много време контакти, но е впечатлен именно от тези млади хора.

Според оценката на Софиянски в момента "Българско лято" е единствената истинска дясна партия в българското политическо пространство.

Именно заради това "Българско лято" имат и сериозни шансове да влязат в парламента, според Софиянски, тъй като нито ГЕРБ, нито "Да, България" са десни партии с дясна идеология.

Припомняме, че сериозната изненада за наблюдателите се яви резултатът на БНО, които предоставиха листите си на "Българско лято", формацията направена дистанционно от Дубай от бизнесмен Васил Божков. Те завършиха с резултат от 94 447 гласа или 2.95%.