15 дни платен отпуск за бащите след раждането на дете и сериозни санкции за всеки работодател, който е наел служител без трудов договор.

Това са само част от промените в Кодекса на труда, които парламентът разгледа на второ четене, съобщи БНР.

Бащите ще имат възможност освен 15-дневен отпуск непосредствено след раждането, да ползват и отпуск по майчинство от шестия до навършване на една годинка на детето. 

Това обясни председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов и допълни какви ще са санкциите при неспазване на трудовото законодателство.

"При условие, че работодател си позволи при него да работи работник без предварително сключен трудов договор, санкцията за него сега се повишава на 15 000 лв", заяви Хасан Адемов.

"Досега санкцията беше от 1 000 лв. до 1 500 лв., а за длъжностно лице досега санкцията беше 1 000 лв., сега се завишава на 10 000 лв. за всяко едно лице", поясни Адемов.

Освен това промените в трудовия кодекс ще позволят и по-ефективна работа на контролните органи.

"Те да имат право да проверяват всички документи, които са свързани с предмета на проверката; да имат достъп до работници и служители и с тях свободно да коментират, дори и да изискват в писмен вид от тях съответните условия, при които е сключен трудовият договор., като например заплащане и каква му е заплатата, разминава ли се от ведомостите, които също трябва да бъдат предадени при поискване от контролните органи", допълни Хасан Адемов.

При системни нарушения и неспазване на предписанията контролните органи ще могат за определен период от време да затварят отделни цехове или цяло предприятие, предвиждат още промените в трудовия кодекс.