Районният съвет на БСП-Искър иска пълна ревизия на цялостната транспортна политика на Столична община и на общинските транспортни фирми, както и отстраняване и наказания за всички, допуснали нарушения.

Партийната структура излезе с декларация във връзка с протеста и блокадата на автобусния транспорт в район Искър.

Припомняме, че рано тази сутрин шофьор на градския транспорт е препречил с автобуса си изхода от гараж "Дружба". Блокадата продължила от 4,48 до 5,15 часа. Действието му временно е нарушило разписанието по няколко линии, които се обслужват от гаража. Нова телевизия съобщи, че протестът е заради лошите условия на труд и ниски заплати.

Шофьор не пусна автобусите на колегите си от гараж „Дружба”

Шофьор не пусна автобусите на колегите си от гараж „Дружба”

Блокира изхода с автобуса си

Районният съвет на БСП-Искър настоява незабавно да се изпълнят справедливите искания на протестиращите шофьори за нормални условия на труд и живот. Социалистите обявиха, че подкрепят протеста.

Те настояват комисията по транспорт в Столичния общински съвет незабавно да свика заседание и да покани протестиращите шофьори. Червените настояват и от ръководствата на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност да бъдат изискани подробни информации за състоянието на дружествата и за конкретни техни мерки за решаване на поставените проблеми.

Друго настояване е зам.-кметовете по транспорт и финанси да представят позицията на Столичната община за предприетите действия за решаването на поставените проблеми на работещите в общинските фирми. Искат да чуят и действията за решаване на финансово-организационните проблеми на самите общински транспортни фирми.

В декларацията си социалистите изтъкват, че Столична община е проявила недопустимо престъпно отношение към работещите в автобусните линии. Това било опасно както за шофьорите, така и за пътниците и участниците в движението в София.

От Районния съвет на БСП-Искър са категорични, че погазването на всички трудови права е недопустимо. Те изтъкват като примери лишаването от отпуски, неплащането на извънреден труд и 14-дневното непрекъснато ангажиране на хората, които отговарят за живота и здравето на хиляди пътници.

Социалистите подчертават, че за щастие още не са се случили тежки катастрофи в резултат на преумора на шофьорите на столичните автобуси.

Червените нееднократно били поставяли и настоявали пред управляващите да решат многото проблеми в общинския градски транспорт. Те искат да се прекрати източването на средства чрез отдаване на печеливши автобусни линии на частни фирми, близки до властта.

Искат да се сложи край на продължилото дълги години източване чрез допускане платежоспособни пътници да се пренасочат към частни маршрутни линии, скандални договаряния преди конкурсите между зам.-кмет на Столична община, шефове на общински и частни фирми в стил "Да нема дъмпинг", довели до договори с частни фирми, возещи с по 1 лв. на км пробег повече от общинските и много други проблеми.

Социалистите настояват също да не се предприемат никакви репресивни действия срещу шофьорите, които са дръзнали да защитят конституционните си права и са поставили синдикалните си искания.