Социалистите атакуваха програмата за саниране. Според Манол Генов имало негативни практики в програмата и липсвал контрол. Имало и щети от програмата.

3 милиона лева са натрупаните лихви до момента към Банката за развитие. Червеният депутат подчерта, че това натрупване на лихви било заложено в самата програма, тъй като държавата плащала на банката след въвеждане на сградите в експлоатация. Несъвършен е механизмът за извършване на плащанията, смята Манол Генов.

Контролират санирането с метода за оперативните програми

Контролират санирането с метода за оперативните програми

Оценяват приоритетите в програмата за помощ на слаборазвитите райони

Хаосът е като режим на свободно падане, изтъкна социалистът. Имало и редица пропуски в програмата за саниране. С 200 милиона лева е надвишен финансовият ресурс на програмата, по данни на червените. Една година правителството на ГЕРБ укривало, че парите за програмата са свършили.

Оставени били хората да чакат и да се надяват, че ще им санират панелките. Според Манол Генов с програмата се източвал финансов държавен ресурс. Социалистите искат да се санира тази тежко болна програма, защото тя щяла да рухне под тежестта на нарушенията в нея.

Герберът Александър Ненков защити програмата за саниране. Тази програма наистина е закъсняла, подчерта той. В други източноевропейски държави тези въпроси са решени преди много години, както обясни Ненков.

Ние не само трябва да довършим тази програма, а да търсим как тя да бъде развита, убеден е депутатът. Той все пак призна, че има какво силно да се желае от гледна точка на контрола и прозрачността. По думите му годишно спестената електроенергия от санираните блокове е на 975 000 мегават часа. Той посочи, че 130 млн. лв. годишно се спестяват от сметките на потребителите със санирани блокове.

Енергийната ефективност е тема, която е бъдещето на света, смята Александър Ненков. 75 000 души са работещите по санирането на многофамилните жилища.

Червените обаче не се дадоха, а поискаха програмата да е работеща. Социалистите показаха снимки на протекли санирани панелки.