Депутатите се поскараха за бъдещето на науката по време на второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на научните изследвания.

В пленарна зала от Левицата предложиха законово да се гарантира финансирането на учените ни, за да не изтичат младите и квалифицирани кадри от страната.

Темата за финансиране на висшето образование е важна, съгласи се Милена Дамянова от ГЕРБ, която е и председател на образователната комисия в парламента.

Този проблем, по думите й, ще да бъде засегнат в Закона за висшето образование. Предвижда се да се гарантира финансиране според качеството, както и ще се осигури финансиране на преподавателите във висшите училища, каза Дамянова.  

Социалистът Румен Гечев не се съгласи с мнението й и подчерта, че Законът за висшето образование няма да реши проблемите в БАН. "Не можем да се оправдаваме", смята той. "Години наред младите учени работят за 450 лева", подчерта червеният депутат.

По думите му кабинетът се хвалел с милиарди лева завишени приходи. Около 4 милиона лева искат социалистите да се заделят за гарантиран доход за младите учени. "Става въпрос за бъдещето на България", опита се Гечев да убеди мнозинството.

Прогнозирайки развитието на сегашните тенденции бившият министър на икономическото развитие запита: "От Африка или от Латинска Америка ще търсим научни работници. Отлагането на това решение само удължава агонията на българската наука. Нека не продължава тази наука", настоя Румен Гечев.

Червените заподозряха, че нямало да се дадат пари за науката, за да сме държавата на обслужващия персонал. Очаквано, левицата не успя да убеди мнозинството в своите тези.