"Не може да се явявате N пъти на брой на избори и да твърдите, че сте несистемен играч". Това заяви в студиото на Нова телевизия социологът Татяна Буруджиева по адрес на бизнесмена Веселин Марешки, който на 10 юли т.г. бе заявил, че се отказва от кандидат-президентската надпревара, а на 10 септември т.г. вече се виждаше на балотаж с кандидата за ГЕРБ.

На заявената от варненския бизнесмен сметка, че ще вземе 20% от вота за президент, Буруджиева представи обикновено изчисление за това колко души евентуално биха отишли до урните, какви са нагласите към големите партии и техните представители.

Тя обясни, че неговите 20% са свързани с подписката и предложението за референдум, което той направи. Очакваните 700 хил. Души са непризнатите подписи от неговата подписка, поясни бившият депутат, социолог и политолог. "Социолозите не могат да познаят т.нар. контролиран вот", поясни Буруджиева.

Веселин Марешки обясни, че за някои от големите партии личностите са без значение: "За тях няма значение кой е кандидатът там - за ГЕРБ. Хората бяха объркани от политическата класа и търсеха алтернатива, аз казах, че съм алтернативата". Той даде пример на предишни местни избори, когато в БСП имали данни, че той отива на балотаж срещу градоначалника Кирил Йорданов.

"Мачът е същия - всички са отвратени от лъжливата и крадлива класа и търсят алтернатива. При толкова много играчи разпиляват вота. Всички кандидати са бивши или бъдещи депутати, министри", продължи в обичайния си стил на говорене пред камера Марешки.

Той обясни, че областният управител на София си тръгва богат от поста, а преди време на желанието му да закупи въпросния терен на мястото на Царските конюшни му било отговорено, че той е собственост на Янко Иванов. "Ако нямаше корумпирани политици, щеше да има сериозен инвеститор", обясни Марешки.

На неговия монолог водещият заяви: "Слушам ви и с изследователски интерес. Този тип говорене не привлича ли проценти" и даде пример с изразите на кандидата за президент.

Социологът, който бе поканен в студиото отговори: "Естествено, че такова говорене привлича интерес. Проблемът в президентските избори е за резултатите, включително и на балотаж, защото винаги чуваме първо конвенционалното. Използване на цифри, ръсене със захар на улици привлича", обясни Буруджиева.

Малко преди това бизнесменът от Варна обясни как българска писателка, която живее в чужбина била впечатлена от поведението и начина по който се изразява той. Марешки показа подаръка си от Живка Шавлиева - репродукция на Джокондата от Леонардо да Винчи.

Относно говоренето на Марешки Буруджиева обясни, че прости аритметични действия стават част от кампанията. "Една от най-мощните пропагандни техники е работа с цифри", поясни тя и запита Марешки колко ще гласуват на настоящите избори, а той негодува, че

че манипулира. Въпреки негодуванието му, тя си повтори въпроса. "След като сте решили, че ще отидете на втори тур, имате представа", обоснова питането си социологът.

Буруджиева започна да изчислява на глас евентуалната подкрепа за различните участници, но Марешки прекъсна и този път изчисленията й: "изборите са за кауза, а не за числа". Тези 20% не са битка срещу социолозите, а са битка за президентския пост, каза той.

"Може ли каузата, първата задача на една партия е да победят на изборите? Не ГЕРБ да има президент, а българите да имат президент", заговори Марешки. "Това че 50% ще гласуват наказателно сега...", обясни многословно тезата си той.

Според Буруджиева тези 20% са електорално невъзможни, когато става въпрос за национални избори и изследвания, в изборите президентски - социолозите не могат да познаят до 1-3 %, което е допустимата грешка. Социолозите се движат в рамките на грешката, тя може да нарасне до 6%, обясни Буруджиева.