Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и преди не бяха добри, но след избирането на първата жена президент в историята на Северна Македония - Гордана Силяновска Давкова, твърдо отиват към влошаване. Изводът, който историкът направи пред News.bg - Северна Македония желае да бъде преразгледан Преспанският договор и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с което ще опитат да окажат опит върху България да се откаже от договора.

"В Северна Македония няма условия за обективна опозиция. Всичко е сведено до една тоталитарна идеология. Имаше петима кандидати за президент и петимата имаха еднакви послания - надпреварата беше кой да бъде повече антибългарски настроен, а не кой да лансира идеи за бъдещето на Северна Македония", коментира доц. Ташев.

Доц. Спас Ташев подчерта, че това, което е постигнато между България и Република Северна Македония, не трябва да се преразглежда, а може да бъде надграждано. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е една добра основа, но въпросът е да бъде изпълнен със съдържание. Българската позиция е правилна, но и пасивна, защото не е обезпечена ресурсно и кадрово. Ако трябва да се говори за промяна, трябва да имаме проактивна позиция, в която освен критики към РСМ, България да създаде механизми, когато не може да се постигне това сътрудничество на ниво правителство, да има подобно сътрудничество с гражданския сектор - свобода на медиите, създаване на независими медии, опит за разработване на трансгранични проекти, за да се промени негативният образ спрямо България през контролираните медии в Северна Македония, обясни историкът.

Той смята, че Северна Македония ще застане твърдо зад Сърбия, но до Русия и Китай през сръбското влияние надали. Спас Ташев е дълбоко убеден, че по линия на НАТО класифицирана информация от Северна Македония изтича към Сърбия, а през Сърбия отива в Москва.

Спас Ташев посочи, че от новия македонски президент не зависи дали ще се изкорени процесът на омраза спрямо България чрез промени в учебниците, да се разкрият архивите на югославските тайни служби, но държавният глава може да стане проводник на антибългарски идеи. Зависи от правителството каква политика ще провежда спрямо България, въпреки че един европейски натиск може да окаже въздействие.

Той е сигурен, че ВМРО-ДПМНЕ ще успее да състави правителство, защото имат 58 депутати, а им трябвта още трима народни представители. Дори да не постигнат коалиционно споразумение с едната албанска партия, има други две македонски партии - едната е партията "Левица", а другата партия е на кмета на Куманово ("Движение Знам - за нашата Македония" - б.р.) и от тези две партии биха могли да получат подкрепа. Мнозинство за правителство ще има, но всеки опит за изолация на албанския фактор ще води до дестабилизация и това ще радикализира албанците, предупреди Спас Ташев.

Доц. Ташев коментира и думите на Гордана Силяновска Давкова, която по време на клетвата си като президент нарече Република Северна Македония - само Македония, с което предизвика и реакцията на Гърция. След като стана този инцидент от пресслужбата на президентството на РСМ са направили официално съобщение, че те смятат, че могат да говорят от името на Македония. Само че територията на Северна Македония е 38% от географската област "Македония", а Гърция владее 50%, 10% има в България, 2% има в Албания. Никой гражданин на тези държави не е упълномощавал президента на РСМ и правителството да говори от тяхно име. Самият факт, че те си присвояват това право, говори, че ще тръгнат към една радикализация, която е характерна за времето на бившата Югославия, изтъкна доц. Спас Ташев.

Той е на мнение, че Република Северна Македония има реалистичен сценарий да преговаря за членство в Европейския съюз, ако Албания и РСМ бъдат "разопаковани" - да не бъдат разглеждани в общ преговорен пакет. Ако на Албания се даде старт за преговори за членство в ЕС, а РСМ изостане, това ще доведе до нейната дестабилизация, но тя е неминуема, ако продължава по този път на развитие. Ако тази политика, която ВМРО-ДПМНЕ иска да провежда, не е македонска, а сръбска политика, те ще обслужват интересите на Белград, а не автентичните интереси на хората в Северна Македония, каза още доц. Спас Ташев.