До края на годината се ограничава планирането и провеждането на сечи в държавните горски територии. Забраната обхваща изсичането на гори в 15-метровата зона от двете страни на постоянните водни течения, както и в буферната зона, която включва 100-метровата ивица на реките Марица, Тунджа, Места, Струма, Арда, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Янтра, Вит, Съзлийка, Стряма, Осъм, Русенски Лом, Камчия, Велека и Резовска. Това става по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков.

На място в държавните горски предприятия, регионалните дирекции по горите и държавните ловни стопанства ще бъдат изпращани и мобилни екипи от Изпълнителна агенция по горите.

В МЗХ: Завишени цени в поръчките на "Напоителни системи", мораториум за сечта в гори и поречия

В МЗХ: Завишени цени в поръчките на "Напоителни системи", мораториум за сечта в гори и поречия

Опасявам се, че напоителните системи ще се окажат като магистралите - най-скъпите в Европа

Преустановява се и сечта в ивицата от 15 метра от всяка страна на поройните водни течения, в периметър от 200 метра около язовири и езера и в радиус от 20 метра до извори, кладенци, каптажи, водопои и други водоизточници, които не са включени в санитарноохранителните зони. Ограничават се сечите в урбанизирани територии и горски територии за защита на сградите и обектите на техническата инфраструктура в определени диапазони.

Санитарни, принудителни и технически сечи ще се допускат само за опазване на горските територии от пожари, усвояване на дървесина от имоти с променено предназначение, имоти, върху които е учредено право на строеж или право на ползване и сервитути по реда на Закона за горите и Закона за енергетиката. Сечи ще бъдат провеждани и за защита бреговете и островите на река Дунав, както и на създадените хидромелиоративни системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.

По нареждане на министър Бозуков, държавните предприятия ще намалят и с 30 % обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопанските планове на Държавните горски предприятия и Държавните ловни стопанства от високостъблени гори с възраст над 100 г. Средногодишното ползване не трябва да надвишава 10 % по обем и площ от предвиденото в горскостопанските планове. Изискванията не се отнасят за добива от санитарни, принудителни и технически сечи.

Изпълнителната агенция по горите следва да предприеме действия за дигитализация и осигуряване на публичност на дейностите в горския сектор.