Започва проверка на обществените поръчки в "Напоителните системи", установени са практики, в на изпълнение на много по-високи цени. Това заяви министър Христо Бозуков на брифинг за представяне на екипа и приоритетите на служебното правителство.

Бозуков даде за такъв установен пример в Бургас. "Опасявам се, че напоителните системи ще се окажат като магистралите - най-скъпите в Европа", добави той. 

Картофопроизводители обжалват условията за кандидатстване за субсидии

Картофопроизводители обжалват условията за кандидатстване за субсидии

Искат земеделското министерство да спре приемът за инвестициите

Бозуков съобщи още: проверки ще има, рокади засега - не, сменен е директорът на Агенция по горите. Новият шеф Александър Дунчев е със "зелена насоченост", предвижда се мораториум за българските гори, който днес ще разпише забрана на сеч в специални обединени територии, поречия на реки, урбанизиране територии, туристически обекти, зони с опасност от ерозия, санитарна сеч и други.

Относно скандала с къщи за гости дали ще бъде проверен от служебния екип в министерство на земеделието той заяви, че дирекция "Инспекторат" и "Вътрешен одит" може да извършат проверка, резултати ще бъдат оповестени.

Оценката на министър Бозуков за директора на фонд "Земеделие" е: Той не даде еднозначен отговор, но обясни, че са установени много забавяния за кандидати по програми, с продължителност от една година. Програма 8.6 за производство в горския сектор е забавена три години, пусната е миналата сряда от 2018 г. "Не знам това дали е за добре дошъл", коментира лаконично Христо Бозуков. Иначе е проведена среща с директора Васил Грудев, като е установено, че на този етап всички плащания вървят нормално, основните са извършени. 

Държавата дава пари, но при спорни условия, а розопроизводителите са бесни

Държавата дава пари, но при спорни условия, а розопроизводителите са бесни

Те са готови за протест

Срещи ще има с пчелари и розопроизводители - от 12 000 пчелари у нас - 5 000 само са регистрирани, тъй като това става по електронен път. Предстои да се обсъди създаване на Експертен съвет към Стопанската академия с учени, специалисти и хора от бранша, за да се дискутират проблемите.

На този етап не е изпратен нито един сигнал в прокуратурата, всички възможни проверки ще бъдат направени, каза в заключение Христо Бозуков.

Предлагат по 30 ст./кг помощ на розопроизводителите

Предлагат по 30 ст./кг помощ на розопроизводителите

Има условия за тази помощ

Новият състав на Министерство на земеделието и храните представи своите приоритети - те се припокриват с тези на служебното правителство, каза служебният министър Христо Бозуков. Той представи своите двама заместници - единият е Атанас Добрев. Той е експерт с над 20 г. опит във фонд "Земеделие", който остава на поста си отпреди това, и новият в екипа - доц. д-р Крум Недялков, завършил Тракийски университет, специализирал в САЩ.

Първа цел - министерството да организира провеждане на изборите на 11 юли в своите компетенции. "Мислим да се работи в посока да се върне доверието на земеделците и гражданите към системата, да се работи прозрачно в полза на бизнеса", обясни Бозуков.

Като тежка и сложна определи ситуацията в министерството той, вече е провел над 15 срещи с браншови организации, които поставили своите искания и проблеми, всички от тях ще бъдат разгледани поотделно, като се извършва анализ на структурите и на подадени сигнали. Те са подадени от млекопреработватели, средни предприятия, горски предприятия, ловци и т.н.

Пчеларите на протест пред земеделското министерство

Пчеларите на протест пред земеделското министерство

Те настояяват пчеларството да стане приоритетен отрасъл

Мярката с парите за земеделските производители 4.1 е решено да бъде удължена до края на септември, за да се даде възможност на всички производители да участват в нея, обясни още министър Христо Бозуков.

Решава се в момента и проблемът с ограничението до 36 месеца за подаването на заявление от млади фермери - търси се изход. "Средствата се очертават да са значителни и ще има средства за всички. Ако има повече пари в едни мерки, ще бъдат пренасочени към други. Мярка 4.2 се отваря месец юни средата и ще продължи до края на ноември, мярката за пасищата също ще бъде пусната навреме", обясни министърът.