С по 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза подпомагат някои розопроизводители. С общо 3 млн. лева помощ по програма de minimis от ДФ "Земеделие" се опитват да компенсират част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия времеви период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

Искаме ЕК да разреши помощи за розопроизводители

Искаме ЕК да разреши помощи за розопроизводители

За изкореняване на маслодайните растения трябвало съгласие на всички розопроизводител

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани в осъществяване процеса за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза, чрез покриване на част от разходите им.

На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Икономическата криза покрай COVID-19 подгони и розопроизводителите

Икономическата криза покрай COVID-19 подгони и розопроизводителите

Дискутиран беше и въпросът за наемането на берачи за кампанията

Преработвателите следва да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през 2020 г.

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лв.