Дефицит на справедливост, професионализъм, диалог и морални устои има в България. Това заяви пред БТА проф. Огнян Герджиков. Той смята, че неграмотността е най-тежката болест на нашето общество.

По думите на Герджиков справедливостта е най-дефицитната стока в България. Той коментира, че сме нетърпеливи, правим грешки по пътя към демокрация, затова има и много недоволни. Именно заради това хората излизали на протести. Въпреки че непрекъснато се говори за реформи, на практика те почти не се случват. Там, където се правят, срещали съпротивата на старото. За да се направи нещо различно трябвало наистина да има много силна политическа воля и подкрепа, убеден е проф. Огнян Герджиков.

Според него на моменти личи как не умеем добре да се справим с управлението на страната и правим грешки, затова пътят ни е стръмен, трънлив, не такъв, какъвто ни се иска на всички.

Нещата се правели от днес за утре, без да са обмислени. Това особено важало в областта на законодателството. Диалогизмът в парламента не достигал, той бил дефицитна стока.

Герджиков е убеден, че за да са сигурни за своето бъдеще, на хората им трябва добре действаща система за сигурност.

Основното, за да се оттласнем от дъното, е образованието. То обаче не дава плод от днес за утре, а в перспектива.

Проф. Огнян Герджиков е категоричен, че не трябва да се допуска да има млади хора, които да не ходят на училище. Това трябва да е закон Божий.

Моралните устои се възпитавали още в семейството, а след това от училището и обществото, но в това отношение имало известен дефицит, посочи още Герджиков.