От Европейската Комисия потвърдиха, че двете агенции по ФАР, чиито акредитации бяха отнети, могат да продължат да сключват договори.

Разходите по подобни проекти, обаче, няма да бъдат покрити от Европейския бюджет, дори ако акредитациите бъдат възстановени, съобщава БНР.

Изпълнителната агенция ФАР към МРРБ и централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство могат да продължат сключват договори, както каза министър Миглена Плугчиева на 23 юли.

Новите договори ще бъдат считани от Брюксел за неотговарящи на изискванията за европейска финансова подкрепа. Това означава, че всичко, подписано след 23 юли, когато бе отнет лицензът на двете изпълнителни агенции, ще е невалиднио.

По думите на говорителя няма никакъв проблем подобни проекти да бъдат финансирани от националния бюджет, но това ще означава, че дори и на един по-късен етап акредитациите да бъдат възстановени, разходите пак няма да бъдат покрити от евробюджета.

По отношение н възможността двете агенции да провеждат тръжни процедури, докато нямат лиценз, говорителят на ЕК Амадеу Алтафаш заяви, че българските власти могат да извършват това на „свой собствен риск", защото европейско финансиране ще е възможно само, ако акредитацията на двете агенции бъде възстановена преди ноември месец - когато изтича срокът на действие на програма ФАР у нас.

По думите на говорителя няма начин този срок да бъде удължен у нас.

Средствата, които по този начин ще останат неусвоени, възлизат на около 250 млн. евро.

Говорителят подчерта, че ЕК остава в готовност да преразгледа решението си за отнемане на акредитацията, при положение, че българските власти вземат съответните мерки.