Протест под наслов "Спрете терора над българите в Украйна" се проведе пред украинското посолство в София, съобщава БНР.  

Недоволството е провокирано от действията на украински националисти срещу представители на българското малцинство в Украйна, по-конкретно радикални националисти в Белгород пребиха и заляха със зелена боя представителя на българската общност в Украйна Василий Кащи.

Според протестиращите основните проблеми в Украйна произтичат от неумението на властите да се справят с опасното поведение на украинските радикали.

В болница е представител на българската общност в Украйна, бит от националисти

В болница е представител на българската общност в Украйна, бит от националисти

Василий Кащи е бит, залят и се опитали да го напъхат в кофа за боклук

"Нашите сънародници там ни съобщиха, че са обвинявани в сепатаризъм заради това, че говорят на български език. Не можем да позволим нашите българи в Украйна да се чувстват незащитени. На няколкостотин километра от нас живеят наши хора и те са подложени на обстрели и гонения. Да се надяваме, че властите в Украйна ще вземат някакви мерки срещу радикалите, да се успокои и обстановката в страната, да се започнат преговори", изтъкнаха протестиращите.

Целта на протеста е да покаже на българите в Украйна, че техните сънародници ги подкрепят. Протестиращите ще изпратят писмо до украинския посланик у нас.

Част от хората на протеста обаче са носили руски георгиевски лентички, руско знаме, а поне един от демонстрантите е бил и с тениска с руския президент Владимир Путин.

Наказания за нападателите на Кащи поискаха Ковачев и Джамбазки

Наказания за нападателите на Кащи поискаха Ковачев и Джамбазки

Общинският съветник от българското малцинство в Украйна беше пребит