Лидерът на СДС Мартин Димитров представи от парламентарната трибуна декларация на парламентарната група на ОДС.

„Срам за парламента" нарече Димитров гласувания дневен ред от депутатите.

По думите му парламентарната програма за седмицата показва „страх от мирните протести на гражданите пред сградата на парламента; пълен отказ на тройната коалиция да работи по важни законопроекти; неспособно за отговор на обществените очаквания в законодателството и умишлено пречене за ефективен контрол върху изпълнителната власт".

Мартин Димитров е категоричен, че в този дневен ред няма нито една точка, която да дава реално решение на проблемите на гражданите.

„Днес тройната коалиция отказва да чуе исканията на протестиращите и предпочита да се занимава с ратификации и изслушвания на доклади", заяви Димитров. Той призова трите управляващи партии да излязат от парламента и да чуят гласа на хората.

Сред точките от седмичната програма на депутатите са четири законопроекта за ратифициране на международни спогодби; първо четене на законопроекта за транслитерацията; Годишен доклад за младежта за 2007 г. на Министерския съвет; Доклад за състоянието на отбраната през 2007 г.; второ четене на законопроекта за културното наследство и др.