Средната заплата на професионалните войници трябва да бъде по-висока от средната заплата в страната. Това каза в Стара Загора министърът на отбраната Веселин Близнаков, цитиран от Дарик радио.

До края на месеца той ще внесе в Министерски съвет предложение за отпускане на допълнителни средства от бюджета за актуализиране на възнагражденията на някои категории военнослужещи.

Министерството на отбраната ще поиска увеличение на заплатите на служителите в националната гвардейска част, парашутистите и обслужващите тежки машини.

В момента средната заплата в българската армия е 395 лева.

Министър Близнаков съобщи, че са натрупани 19 хиляди молби за жилища от професионални военнослужещи, а Министерството на отбраната успява да осигури само 500 апартамента на година.

Водят се преговори за отпускане на нисколихвени жилищни кредити за кадрови военнослужещи. Срокът за професионализация на българската армия до 2008 година ще бъде спазен, но в модернизацията й изоставаме с 30 години, призна Веселин Близнаков.

На 20 февруари в 14.00 часа президентът Георги Първанов свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, където тези проблеми ще бъдат обсъдени.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков посетиха поделение 24 150 в гр. Стара Загора.

Те се срещнаха с кадровите военнослужещи и командния състав на поделението.

Министър Близнаков и генерал Стойков посетиха и Информационната борса за набиране на кандидати за кадрови войници във военния клуб на града.