"Винаги ще има недоволни и ще искат България да се представя с вампира от Созопол по света, само че България е една сериозна европейска държава и има съвременно изкуство и атрактивно мислене и би трябвало да е сред 100-те държави на Венецианското бианале".

Това каза пред парламентарната комисия по култура министърът Боил Банов на въпроса на депутата от "Воля" Боряна Георгиева по повод обвиненията, че на бианалето е показана арт инсталация с чаша за 2 лв. от "Икеа". 

България изхарчила 500 000 лв. за „виетнамски чаши“ и „един таван“ на Венецианското биенале

България изхарчила 500 000 лв. за „виетнамски чаши“ и „един таван“ на Венецианското биенале

За първи път видях като художник такова чудо, това е един провал и ме е срам

"Ще имаме павилион и ще продължаваме да показваме изкуството. Това струва 500 000 лв. на държавата, но фактическите разходи са 400 000 лв. 150 000 лв. е само наемът на помещението за 7 месеца и 10 дни в центъра на Венеция. Разходите са много и безкрайно логични", каза Банов.

После той се обърна към депутата от "Воля": "Вие ми подарихте една чаша от една фирма, позната от крайните квартали в цял свят. Да, тя прилича на нашата, но смисълът е, че тя е създадена ръчно от натрошено стъкло чрез технология на заравяне с пясък, целият процес го има заснет".

По думите му смисълът не е в това как изглежда чашата, а в "създаването на нещо, което е от боклук и което е (било) изхвърлено".

Банов съобщи, че дори този проект е сред проектите, обсъждани за награда. 

Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция

Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция

По-късно той съобщи, че изложба ще има, но тепърва ще се преговаря

"Ако някой смее да се изкаже за изкуството, ще се срещне челно с мен като защитник на изкуството и на полетата на свободата на мисълта. Аз съм много краен и безкомпромисен", каза министърът на културата.

В заключение той изрази надежда, че депутатите знаят, че чашата не е от "Икеа", а е ръчно изработена. 

Отмениха третата българска изложба в "Лувъра"

Отмениха третата българска изложба в "Лувъра"

Заради отказа на Българската православна църква за представяне на експонати от църковните музеи