Споразуменията за българските изложби в Лувъра са подписани и одобрени по времето на бившия министър на културата Вежди Рашидов, мандат 2012-2016 г.

Те са одобрени и по времето на президента Румен Радев, както и от втори и трети кабинет Борисов, а споразуменията са разписани от зам.-министъра на културата Боряна Христова. 

Среща „челно с мен“ обеща Банов на изказващите се за българското изкуство

Среща „челно с мен“ обеща Банов на изказващите се за българското изкуство

Смисълът е в "създаването на нещо, което е от боклук и е (било) изхвърлено"

Това обясни министърът на културата Боил Банов пред Комисията за култура в парламента в отговор на въпрос на депутата от БСП Тодор Байчев за изложбата "Изкуство и култури в България - XVI-XVIII век", която трябваше да гостува в парижкия музей Лувър през лятото, но окончателно бе отменена след надигане на гласове против.

Предлагат на Лувъра други теми за българска изложба

Предлагат на Лувъра други теми за българска изложба

След среща с представители на БАН

От думите на министъра стана ясно, че са правени много срещи с ръководството на Лувъра, в които се препотвърждава наличието на такава изложба, като се взема дори решение една изложба да се състои по време на председателството на България на Европейския съюз.

"С идването на моя екип фактически имаме само подписване на документи", обясни Банов.

Предвиждаше се това да е третата българска изложба в Лувъра, но стана скандална, тъй като Светият синод отказа да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи - икони и богослужебни книги в ислямска експозиция в Лувъра.

Отмениха третата българска изложба в "Лувъра"

Отмениха третата българска изложба в "Лувъра"

Заради отказа на Българската православна църква за представяне на експонати от църковните музеи

"Изложбата на периода 16-18 век подсказва, че в частта българско изкуство се предполага да бъдат иконите. Уведомили сме Лувъра, че най-интересните икони са в нашите музеи и манастири и сме казали, че Българската патриаршия не дава икони за цели изложби. От Лувъра все пак решиха да подходят към правенето на такава изложба, наеха куратор и направиха списък с неща, които ги интересуват и се подходи по начина, по който се подхожда за всяка една международна изложба", обясни подробно Боил Банов.

Той добави обаче, че отговорът на БПЦ е бил, че не благославя тази изложба.

"Оттук-насетне преминаваме в разговор с Лувъра за договаряне на нови изложби. Всичко друго по отношение на тази изложба е една тежка спекулация", категоричен бе министърът.

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?
Обновена

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?

БАН: Това е светотатство

Боил Банов възкликна: "Да не стане, че обвинявам някой, недай Боже БПЦ - всички мои уважения. За нас в отказа на църквата няма законосъобразни неща, но от морална гледна точка това, което каже БПЦ, е със знак на Конституцията."

По-късно той съобщи, че изложба ще има, но тепърва ще се преговаря и подписва новото споразумение за третата изложба.