Скандал се развихря около участието и представянето на България на Венецианското биенале, което се състоя в края на миналата година, на 13 ноември.

Председателят на парламентарната комисия по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира участието на България пред БНТ като "резил" и като "едни хора, които са хапнали добре за половин милион лева".

"За първи път видях като художник такова чудо, това е един провал и ме е срам. Изхарчиха едни пари по един тотално неправилен начин - 500 000 лв.", обясни Рашидов.

От сдружение "Зограф" искат обяснение за какво са изхарчени 500 000 лв. за участието на страната на Венецианското биенале.

"Ужасни неща - обикновени чаши, купени от Виетнам, един-двама участника, за един таван", обясни още Рашидов.

От думите му стана ясно, че страната е платила яка сума за едно таванско помещение.

"Там беше битката кой да се набута в това старо биенале. Няма ни дори в каталога. Някои просто добре са си хапнали. Резил", каза още Вежди Рашидов.

Той отново наблегна на факта, че държавата е купила павилион на един таван за половин милион, за да представя българската култура.

Председателят на комисията по култура в парламента добави, че всички разчети ги има в комисията и тепърва ще се анализират.