Помолен да коментира току-що сключеното споразумение между СДС и ДСБпремиерът Сергей Станишев каза в кулоарите на парламента, че не би искал да изпада в положението на бившия министър-председател г-н Костов, който беше обявил кой е предпочитаният от него кандидат за председател на БСП.

По думите на Станишев нормален е стремежът в дясното пространство за взаимодействие, за предизборна коалиция предвид резултатите от социологическите проучвания.

„Винаги съм смятал, че, за да има стабилна демокрация в България, за да има работеща политическа система, България се нуждае както от силна левица, така и от силна и демократична десница, а също така от либерален център, както е в целия Европейски съюз", подчерта Станишев.

Той изтъкна, че неслучайно днес в Европейския парламент има три основни семейства, които имат идеологически различия, но всички са демократични - Европейските социалисти, Европейската народна партия и Европейските либерали.

„Дясното мина през труден период", коментира още Станишев - „Виждаме, че когато няма достатъчно стабилна десница с ясни принципи, с политики, с предложения за управлението, както беше през изминалите няколко години, тогава се появява огромно поле за популизъм."

„Появяват се, продължи Станишев - партии, които се обявяват може би за десни, може би за леви, но които нямат нито конкретни идеи, нито съдържание на политиката и са популистки по същество - могат днес да правят едно, а утре - друго, което е опасно".