БСП води активна, позитивна, успешна кандидат-президентска кампания с висока степен на мобилизация.

Това заяви на брифинга след приключилото изпълнително бюро на БСП министър-председателят и председател на БСП Сергей Станишев. Станишев направи анализ на хода на кампанията като подчерта, че тези избори са важни не само за държавата и институциите, но за всички български граждани, заинтересовани от подобряването на живота.

Държавата трябва да се оглавява от национален лидер.
Вярваме, че избирателите ще проявят съзнание и ще гласуват на предстоящите избори.
Надяваме се на 50% избирателна активност, отбеляза още лидерът на левицата.

На въпроса възможен ли е дуел между сегашния президент и останалите кандидати, Станишев отговори, че е привърженик на конструктивното разбирателство и диалога, а не на конфронтацията.

Поставен бе въпросът с отпадъците на София и евентуалните начини за решаването му, както и заканите на Бойко Борисов да бъде струпан боклукът в отрязъка между президентството и МС като само по този начин правителството щяло да намери бързо и ефикасно разрешаване на въпроса.

Станишев бе категоричен, че не допуска да му бъде поставен ултиматум по този начин.
Според него всеки трябва да изпълнява своите задължения.
Може да се намери решение на проблема, стига да има желание за това, каза още премиерът.

Поставен бе въпросът за набирането на средства за нуждите на  българската армия от неизползваеми имоти - бивши военни подления, собственост на МО, като председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов коментира, че това също е начин за набиране на приходи , но не е основният.

С оглед на новите условия  в глобален мащаб БСП подкрепя професионализацията на българската армия и свеждането й до нужната численост.
Това от своя страна ще намали военните разходи, обясни още Найденов.