Много от кандидатите в листата на БСП за евроизборите прилягат повече на "Възраждане", отколкото на европейска социалистическа партия. Това е израз на продължаващата от години шизофренна позиция на БСП спрямо ПЕС.

Това заяви на пресконференция в БТА евродепутатът Сергей Станишев.

"Не съм имал никакво съмнение, знаех, че няма да бъда предложен за евролистата от това ръководство. Защото първи в БСП, още през 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво", заяви Станишев.

Тръгвам от Европарламента със самочувствие за добре свършената работа, допълни той. От думите му стана ясно, че би продължил в политиката само ако усети, че има обществена необходимост за различна политика и хора, които са готови да тръгнат в тази посока. Той уточни, че това не е на всяка цена, но не го изключва.

Според Станишев няма партия със социалдемократическа идентичност на изборите. "Левицата" не се различава по кауза и кампания от БСП, изтъкна той. По повод формацията около Ваня Григорова, евродепутатът посочи, че тя се опитва да затвори разрива между политиците и живота на работещите хора.

"Но засега не виждам съдържанието и реалната платформа. Синдикализмът е добра идея, но не е достатъчен за формиране на европейска лява идентичност", коментира още Сергей Станишев.

БСП търси най-достойните в листите за вота

БСП търси най-достойните в листите за вота

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота