Благодарение на своята последователна и предсказуема политика, разполагаме със солидни резерви, които могат да гарантират финансовата стабилност на страната, националната валута, валутния борд и спестяванията на гражданите.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев във Велико Търново в отговор на Мартин Димитров и Синята коалиция, които отправиха критики към сегашното управление относно бюджета на страната.

Припомняме, по-рано днес лидерът на СДС Мартин Димитров упрекна правителството за това, че опозицията е искала актуализация на бюджета, но управляващите не са реагирали.

България се оказа по-подготвена за кризата от много други страни, добави премиерът Станишев, цитиран от БНР.
Според него антикризисният план на правителството се актуализира непрекъснато с нови мерки, които няма да засегнат капиталовите разходи, а са насочени предимно в подкрепа на реалния сектор.

Само през последните два месеца Българската банка за развитие отпусна кредити за 250 млн. лева за стимулиране на производството и запазването на работните места на 120 български фирми, добави премиерът.

По думите му усилията са насочени за постигането на най-добрите решения в динамична и сложна среда в диалог с бизнеса, синдикатите и неправителствения сектор. В същото време до момента освен критики, от опозицията няма представен какъвто и да било антикризисен план, отбеляза Сергей Станишев.