Президентът на ПЕС Сергей Станишев предлага диалог за обща президентска кандидатура с другите леви формации.

На брифинг в София бившият лидер на БСП коментира, че левицата не трябва да се затваря към собствения си електорат. БСП трябвало по-активно да се отвори към центъра.

"Много трябва да се мисли за президентската кандидатура на левицата. Няма как да се спечелят избори без подкрепата на други хора", убеден е Сергей Станишев.

Подкрепа трябва да се търси не само сред левите, но и сред другите избиратели. В "България предсрочни избори винаги са възможни", така той отговори на въпроса има ли възможност за нови парламентарни избори.

"Да не се драматизира лидерската конкуренция в БСП", настоява още Станишев.

"Няма да бъда част от някаква фракция в БСП", отговори той на въпрос за предстоящия Конгрес на червената партия.

Кунева готова за преговори със СДС за обща президентска кандидатура

Кунева готова за преговори със СДС за обща президентска кандидатура

Изменение на изборното законодателство става приоритет за ДБГ

Сергей Станишев сподели, че не съжалява за извинението към българските турци на митинга на Орлов мост за репресиите по време на Възродителния процес. Той каза още, че БСП е била коректен партньор на ДПС и е платила два пъти тази политическа цена.

Сергей Станишев се надява Русия да преодолее разочарованието си и да се възобнови "Южен поток", който е добър проект, по мнението му.

"БСП винаги е била широко скроена партия". Така президентът на ПЕС отговори на въпроса дали столетницата е европейски ориентирана партия или е русофилска формация.

За БСП Сергей Станишев коментира, че страда за проблемите в партията. "Без силна БСП не може да има силна левица в България", категоричен е той.

Сергей Станишев настоява за градивен Конгрес на столетницата, който да е първа стъпка към успешни президентски избори. Според него столетницата може да спечели президентския вот. "Не искам този Конгрес да се превърне във вътрешно партийна разправия", сподели Станишев.

"В БСП трябва да се говори не за миналото, а за бъдещето. Искам да видя повече опозиционност в БСП", заяви той и определи като добра, но закъсняла стъпка вота на недоверие, който подготвят червените за началото на тази година.

"Имитация на реформи, илюзия за стабилност и кредит от бъдещето". Така президентът на ПЕС Сергей Станишев оцени първата година на кабинета „Борисов 2”.

Това бил кабинет на статуквото, кабинет на сделката. За пример той даде съдебната реформа, която се провалила. "Планината роди нещо маломерно", изтъкна Станишев.

"Скандално e случващото се в здравеопазването. То се превръща в бизнес", каза Станишев и разкритикува и реформите в образованието. "Децата стават заложник на лобистки интереси", категоричен е Станишев.

"Живее се в два свята, единият свят е на управляващите, другият е реалният свят, където живеят 99 % от хората и този свят е мрачен и безперспективен", убеден е президентът на ПЕС.

"ДПС е достатъчно опитна и стабилна партия, за да реши своите вътрешни противоречия", смята той по повод сътресенията в партията на Ахмед Доган.

Сергей Станишев обаче е доволен от пресконференцията на Лютви Местан, на която обявил, че той е свалил кабинета Орешарски. В това му действие Станишев вижда договорка между ГЕРБ и ДПС.

Той не знае дали свалянето на кабинета Орешарски е било съгласувано с турското посолство. "Всеки може да прави своите изводи", каза президентът на ПЕС. По думите му проектът на Местан ще е неприемлив за всяка формация.

Станишев се усъмни дали свалянето на кабинета Орешарски не е съгласувано с чуждо посолство. "Този въпрос виси във въздуха", смята президентът на ПЕС.

Бокова била най-силният кандидат за генсек на ООН

Бокова била най-силният кандидат за генсек на ООН

Сред критериите за оценка е и полът на номинираните

Президентът на ПЕС защити Ирина Бокова за шеф на ООН. "Изборът на генерален секретар на ООН според него е уникален шанс за страната ни. Станишев е категоричен, че печелившата кандидатура за страната ни е на Ирина Бокова.

Припомняме, за номинацията от името на България се борят неофициално (за момента), и Кристалина Георгиева, и Николай Младенов. Президентът на ПЕС не иска да се пропилява този шанс.

"Европа се променя", обяви още Сергей Станишев. "Една криза следва друга криза", изтъкна той. Според него, ЕС не се разпада. "Всяка криза е ново начало", обясни Станишев.

Европейският проект, по думите му, е най-успешният проект в света, но Европа трябва да се промени, смята президентът на ПЕС, тъй като в момента Европа действа инертно.

"Хората се затварят в племенни идентичности", притеснен е Сергей Станишев. Днес се виждали позитивите и негативите от глобализацията. Отговорът на днешните предизвикателства, е повече Европа, смята президентът на ПЕС.

"Това не е бежанска криза, това е преселение на народите", с тези думи на Хенри Кисинджър той определи бежанския проблем.

Станишев се обяви за прогресивни реформи в Европа. Според него е нужна и ефективна и по-справедлива данъчна политика. Той настоява за повече средства за образование и квалификация.

Президентът на ПЕС иска и План „Маршал” за младите в Европа. Евросоциалистите планират т.нар. „детска гаранция” по аналогия с младежката гаранция, за да няма бедни и недохранени деца в ЕС.