Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров излиза в отпуск веднага след приключването на работното посещение на правителствената делегация, оглавявана от премиера, в Русия, което ще бъзе между 6 и 8 май.

Това стана ясно след днешната среща между премиера Станишев и Овчаров.
На нея министър Овчаров е потвърдил готовността си да подаде оставка от заемания пост в правителството, ако това би довело до стимулиране на реформата в следствието и съдебната система.

В резултат от разговора и по преценка на министър-председателя е взето решението за отпуската, съобщава правителствената пресслужба.

Сергей Станишев освобождава от заеманите длъжности заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и заместник-министъра на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски, съобщават още от "Дондуков" 1.

Пеевски отказа да коментира освобождаването си, докато не се запознае с мотивите за това.

Припомняме, Нинова, която е и председател на борда на директорите на „Булгартабак холдинг", бе замесена в скандала между шефа на Националното следствие и следователката он НСлС Татяна Шарланджиева.

Министър-председателят заявява още веднъж категоричната си позиция, че изпълнителната власт ще окаже пълно и детайлно съдействие на прокуратурата.


Премиерът е твърдо убеден, заявяват от пресслужбата му, че цялостното изясняване на всички данни, факти и доказателства, както и гарантирането на публичност и прозрачност по прокурорската проверка ще имат оздравителен ефект върху състоянието на съдебната система и следствието, тъй като именно нерешените проблеми в него са в основата на сегашното обществено напрежение.

Премиерът напълно подкрепя инициативата на главния прокурор Борис Велчев с хода на цялостното разследване да бъдат своевременно запознавани експерти на Европейската комисия.

Кои са кръговете от БСП, които източват държавата и как Станишев ще спре разпада на държавата - това са въпросите, които ни вълнуват.  Така кметът на София Бойко Борисов, коментира случило се.

Това са твърде закъснели мерки, коментира лидерът на СДС Петър Стоянов. Страната е изправена не само пред корупционен скандал, а пред криза, която може да се окаже много сериозна за управлението и  държавността в България, допълни Стоянов.