снимка: emaxpress
Като поръчково Сергей Станишев определи обвинението срещу Жени Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски.

Според Станишев, в скандала си с Емил Райнов Търговска лига цели защита на своя голям финансов интерес.
Това не е интересът нито на Българската държава, нито на българските граждани", категоричен бе лидерът на БСП и определи обвиненията като „действително абсурдни"

По думите на Станишев, Търговска лига оказвала натиск, за да бъдат сключени договори между НЗОК и техни болници. В същото време болниците на Търговска лига не отговаряли на изискванията на закона за осъществяване на лечебна дейност. „Тук става въпрос за един голям частен интерес", посочи председателят на БСП.

Станишев обясни още, че лично той е разпоредил на ДАНС да направи проверка във връзка с противоречията между Търговска лига и Емил Райнов. „Нямаше резултат до края на мандата, проверките течаха", обясни още той и припомни, че наскоро в Плевен премиерът е открил обект на Търговска лига.

СДС ще подкрепи кандидатурата на Анна-Мария Борисова за министър, но от партията изразиха съмнение в кадровия потенциал на ГЕРБ в здравната сфера.
                              Още...

По повод на днешните изказвания на премиера Борисов по БиТиВи, че е избрал Анна-Мария Борисова за здравен министър, защото другите не ставали, лидерът на БСП коментира: „Надявам се добре да е проверил своята информация."
Попитан дали в БСП имат данни за някакви обвързаности на Анна-Мария Борисова, той отговори: „Времето ще покаже."

По повод заведеното дело от Трайчо Трайков държавата да си върне мажоритарния дял в Пловдивския панаир, Станишев припомни, че МС е решил държавата да запази 51% от дела си в дружеството. Предишното правителство е търсило инвеститор за панаира.

Станишев каза още, че проблемът с държавния дял възникнал на база реституционни искания към държавата. Той посочи още, че в панаира са направени сериозни инвестиции. Правени са нееднократни проверки, изтъкна Сергей Станишев. Целта на това дело според него е: „Шумим, брат, шумим..."

Лидерът на БСП коментира и интервю на Мария Мургина, в което тя посочва, че той я е предал заради Алексей Петров. „Това са глупости", категоричен бе Станишев и изтъкна, че Мургина е имала пълната му подкрепа като шеф на НАП.

Иначе лидерът на БСП изрази притеснение за икономическата и социалната ситуация в страната. Той прогнозира, че държавата ще катастрофира с 200 км./час.
Станишев цитира и прочутата фраза на Бил Клинтън: „Икономиката, глупчо." Станишев припомни, че от икономическата сфера зависят всички останали политики.

По повод изказването на премиера, че полицейските акции са най-голямата антикризисна мярка, лидерът на БСП предположи, че Бойко Борисов в тази сфера може да получи Нобелова награда по икономика.

„Това няма да реши проблемите", смята още Станишев и изрази притеснението си заради драматичния спад на преките чуждестранни инвестиции. Наблюдава се 20 пъти намаляване на размера на преките чуждестранни инвестиции за първите месеци на годината. За първите месеци на миналата година 550 милиона евро, а в тази година те са едва 28 милиона, заяви Станишев. Това е много тежка диагноза за липсата на доверие към България като инвестиционна дестинация, смята още бившият премиер. Той прогнозира, че страната ни може да стане първа в ЕС по отлив на преки чуждестранни инвестиции.

Не разбирам това безгрижие и спокойствие, което лъха от изявленията и на премиера, и на министрите, коментира още Сергей Станишев. Като манипулативни определи той данните, които Бойко Борисов изнася за невзетите отпуски.

По повод тазсутрешната реплика на Борисов, че всички от предишното правителство трябва да бъдат арестувани и попитан дали той и предишните управници си носят четки за зъби и дрехи в пакет, Станишев отговори: „Имам добри хигиенни навици."
В тази връзка се е родила идеята, червените депутати да ходят на работа пакетирани.

Михаил Миков от своя страна изрази недоволство от това, че мнозинството не иска да обсъжда президентското вето върху текстовете от НПК. Според Миков могат да се измислят различни компромисни варианти. Така например резервният адвокат да се избира от самите обвиняеми.

От БСП са готови текстът за „вечния обвиняем" да го дадат в конституционния съд. Според Михаил Миков продължава да се оказва натиск върху съдебната система. Последните две седмици се наблюдава ескалация на натиска върху ВСС, изтъкна Миков. По думите му фразата „Ние ги хващаме - те ги пускат" сега е променена „Щом ги хващаме - трябва да ги осъдят".