Скандалът около избора „Пеевски" се оказал тежък оздравителен урок и за Сергей Станишев лично като лидер на БСП.
Това признание направи той от парламентарната трибуна по време на днешното заседание на парламента.

Трябва всички политици да осъзнаем, че след 4 години потискане на гражданското общество, България е различна.

Хората се събудиха и искат техния глас и оценка да бъдат водещи в действията на политиците, заяви той и поиска лично извинение от парламентарната група на Коалиция за България и към всички хора, които са гласували за тях.

Той призна и че парламентарната група на Коалиция за България е подкрепила Делян Пеевски с огромно вътрешно колебание и съпротива.

Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива. Това е огромен урок за мен лично. Искам тези хора, които звънят на нашите депутати и им се оплакват да не го правят по отношение на тях, защото аз нося тази отговорност, коментира Станишев.

Той подчерта, че предложението Пеевски да оглави Националната сигурност е направено с най-чисти и ясно мотиви в стремеж да се постигнат истински резултати: „Надявам се, че все пак ще постигнем тази цел. Сигурно ще стане доста по-трудно заради политическата грешка, която направихме."

Предстои нова процедура, която трябва да бъде спокойна, ясна и в интерес на националната сигурност. Но и това не е достатъчно, важно е към всеки да има явни критерии. Трябва маските да паднат, защото често в българската политика има огромно лицемерие, подчерта още лидерът на БСП.

Той не пропусна и да критикува Бойко Борисов и хората му, които оставиха местата си в пленарна зала празни: Днес тези, които съсипваха службите се опитват да бъдат съдник. Такъв те не могат да бъдат, защото са допускали ужасни грешки по време на тези 4 години, когато е имало и злоупотреба с власт."

Мотивът, който натежа при избора на Делян Пеевски беше убедеността на премиера и на лидерите на двете групи, че в момента е важно да се постигат бързи резултати. Това беше нестандартно решение, защото ситуацията е критична. Оказа се, че в търсенето на бързи резултати прекрачихме една граница - на обществената оценка по отношение на публичните фигури, призна още Станишев.

Той подчерта, че решението за оттеглянето на Делян Пеевски не е толкова съществено като управленски акт, колкото е ясен знак за отчитане на гласа на гражданите и реакция на общественото мнение.
Червеният лидер призова и червените депутати оттук нататък да проверяват и тестват за обществена приемственост всяко предложение, което ще направят за дадена позиция.
В началото соцлидерът за пореден път критикува управлението на ГЕРБ и апелира за започване на процес на оздравяване на институциите и на политическия и икономически живот.

Именно затова наред с първите спешни социални мерки на кабинета „Орешарски", по думите му, е започнала и реформа в сектор „Сигурност" - сектор, „който беше превърнат в лично оръжие на Цветанов и Борисов за прикриване на контрабандни канали, изнудване и шантаж."
Този процес започна и ще продължи, защото тази прозрачност и последователност трябва да видят хората, заяви Станишев.