Водени от чувство за тревога и чувство от обич към България днес в центъра на София са се събрали над 60 хиляди души, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев на Орлов мост.

Тук сме, за да защитим българската демокрация, която е под заплаха, настоя Станишев и бе категоричен, че партията е изпълнила обещанието си да не допусне отново Борисов на власт.

Пред събралото се множество Сергей Станишев се извини на българските турци за Възродителния процес, като преди това призна, че партията му има историческа вина за него. БСП уважава всеки, но няма да допусне шантаж и манипулации, които да върнат мутрите на власт, категоричен бе Станишев.

Той припомни слогана на управлението на ГЕРБ: „Всичко в името на човека” и добави: „Всички знаем името на този човек”, визирайки лидера на партията Бойко Борисов.

Лидерът на ПЕС попита „най-кресливите” срещу правителството на Пламен Орешарски защо са мълчали четири години, когато Борисов е рушил институциите, демокрацията и икономиката и настоя, че те носят своята отговорност заради мълчанието си.

Ако гледате телевизиите, можете да си помислите, че цяла България е на жълтите павета”, обърна се Станишев към хората, като подчерта, че управляващите са готови за диалог и чуват гласа на протестиращите, но държат да се чуе и този на хората, които днес са в центъра на столицата и на други стотици хиляди, които по думите му подкрепят новата власт.

„Днес ни давате кураж”, извика Станишев, а към симпатизантите на своята партия директно заяви, че тя няма да се пречупи, нито да се предаде в битката си България да заеме достойно място в Европейския съюз.