Българската страна настоява Македонската държава да се ангажира по-активно с предприемане на конкретни действия за изграждане на обективно отношение на Македония спрямо България и българските граждани.

Това каза по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев, в отговор на въпрос на депутата Красимир Каракачанов относно инцидента с български граждани пред паметника на Мара Бунева в Скопие.

По повод конкретния инцидент призоваваме Македонската страна да направи правилен анализ и да предприеме всички необходими мерки виновните да бъдат наказани, а инциденти от подобен характер да не се повтарят, каза още Станишев, цитиран от БНР.

Премиерът посочи, че вече има задържани по случая от македонските власти.

Според него е необходимо преосмисляне на българската политика спрямо Македония, тъй като членството на България в Европейския съюз създава много възможности за развитие на отношенията между София и Скопие.

Смятам, в национален интерес за България е страните от Югоизточна Европа да имат ясна европейска перспектива, да бъдат бъдещи членове на НАТО и ЕС, подчерта Сергей Станишев.

Той допълни, че това членство се основава на ясни критерии и добави, че България сама извървя един много дълъг път на реформи и промени в институциите, икономиката, политиката и дори манталитета и отношението си към съседите.

Нашите съседи има какво да се поучат в този план от България, каза премиерът, като увери, че страната ни е готова за съдействие при осъществяването на стъпките за членство.

По думите на премиера един от критериите за членство в ЕС би трябвало да бъде политиката на истинско добросъседство.